BMB#33 Jouw marketingplan 2/4: Doelgroep & Persona’s

In deel 1/4 van Jouw marketingplan hebben we het gehad over de feiten en doelen van jouw marketingplan. Nu duiken we in het hart van elke marketingstrategie: het begrijpen van jouw doelgroep en het creëren van marketing persona’s.

Ook hierbij kun je gebruik maken van een tweetal template die ik voor je heb klaargezet. Klik op de afbeelding om deze te downloaden.

Download-templates-doelgrope-personas

Wat is een Doelgroep?

Een doelgroep is een specifieke groep mensen binnen het brede publiek die het meest waarschijnlijk jouw product of dienst zal kopen. Deze groep kan worden gedefinieerd door verschillende criteria, zoals leeftijd, geslacht, inkomen, enzovoort. Het kennen van je doelgroep is cruciaal voor effectieve marketing omdat iedere doelgroep op een andere manier benaderd kan en soms ook moet worden.

 

Hoe bepaal je jouw doelgroep?

Wanneer je al even bezig bent en een klantenbestand hebt opgebouwd, dan kun je hier de nodige informatie uit halen. Daarnaast kan het zijn dat je juist een nieuwe doelgroep wil aanboren of meer niche wilt gaan zitten binnen je huidige klantenbestand.

Laten we stap voor stap doorlopen hoe je jouw doelgroep kunt bepalen.

Analyseer jouw huidige klantenbestand
Wie zijn je huidige klanten? Dit is namelijk de groep waarvan je al zeker weet dat zij interesse hebben in wat jij te bieden hebt. Wat hebben ze gemeen? Hebben ze dezelfde bedrijfsomvang (bij B2B), komen ze uit uit dezelfde regio, opereren ze in dezelfde branche of zitten ze in een bepaalde levenscyclus? Waarom kopen ze bij jou? Heb je wel eens gevraagd waarom ze nu specifiek bij jou kopen? Is hier een gemene deler te vinden?

Kijk naar jouw product / dienst
Voor wie is het bedoeld? En heb je zelf een specifieke doelgroep op het oog waar je graag voor zou willen werken? Wie heeft er het meeste baat bij? Welk probleem los je voor wie op? Dit is de groep die op jou zit te wachten.

Concurrentieonderzoek
Wie zijn de klanten van je concurrenten? Bekijk hun socials en testimonials om te zien welke doelgroep zich onder hun volgers en klanten bevindt. Is dit ook de groep waar jij je op richt, of kun jij juist een totaal andere groep bedienen en daarmee een goede tegenhanger zijn?

Demografische en geografische gegevens
Hier kun je echt specifiek worden mocht je deze informatie kunnen achterhalen. Denk hierbij aan feiten als:
– Leeftijdscategorie
– Geslacht
– Woonplaats / Werkplaats
– Gezinssamenstelling
– Opleidingsniveau
– Functie omschrijving
– Inkomen
– Etc…

Psychografische en gedragsgegevens
Hierbij gaat het om kenmerken als persoonlijkheid, levensstijl en interesses. Denk daarnaast ook aan hun koopgedrag. Hoe doen zij dit? Is dit online of offline. Doen ze aan impulsaankopen of denken ze goed na voordat ze een aankoop doen?

En hoe is hun mediagebruik? Waar zijn ze te vinden en hoe komen ze aan hun informatie over jouw product of dienst?

Behoeften en verwachtingen
Schrijf voor jezelf uit wat de behoeften van jouw doelgroep zijn. Wat zoeken ze in een product of dienst? Waarom maakt het hun leven / werk makkelijker? En wat zijn hun belangrijkste verwachtingen wanneer zij iets van jou afnemen?

Uitdagingen, problemen of pijnpunten
Waar loopt jouw doelgroep nu tegenaan? Welke problemen kunnen ze nu hebben, die jouw product of dienst kan oplossen? What’s in it for them? Wanneer je dit goed in beeld hebt kun je hier namelijk goed op inspelen met jouw marketing.

Voorbeeld van doelgroepen van een online platform

Stel dat je een online platform hebt waarop je tips voor leuke uitjes met kinderen in de leeftijd promoot. Jouw werkgebied is de regio Utrecht en de uitjes die je promoot zijn gericht op kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar.

Dan zou je tot de volgende primaire doelgroepen kunnen komen:

Ouders en verzorgers in de regio Utrecht
Deze groep bestaat uit volwassenen (zowel man als vrouw), meestal tussen 25-45 jaar oud, die in de regio Utrecht wonen en één of meer kinderen hebben in de leeftijdscategorie 0-12 jaar. Deze doelgroep is regelmatig op zoek naar leuke activiteiten om hun kinderen te vermaken. Vooral tijdens weekends, schoolvakanties en op feestdagen. Of naar een leuk idee voor een kinderfeestje. Ze hechten waarde aan zowel actieve, educatieve als vermakelijke activiteiten en geven de voorkeur aan uitjes die zowel betaalbaar als toegankelijk zijn.

Families en groepen
Grootouders, uitgebreide familieleden (oom’s & tantes), of vriendengroepen die activiteiten zoeken om samen met hun jonge kinderen te ondernemen. Deze groep is inclusief mensen die bezoekers uit andere regio’s of zelfs landen kunnen zijn en op zoek zijn naar kindvriendelijke activiteiten in de regio Utrecht.

Maar denk ook aan deze secundaire doelgroepen:

Scholen en kinderopvangcentra
Basisscholen en kinderopvangcentra in de regio Utrecht, die vaak op zoek zijn naar educatieve uitjes of dagtripjes als onderdeel van hun curriculum of als extra activiteit tijdens de vakanties.

Toeristen met kinderen
Gezinnen die Utrecht bezoeken en op zoek zijn naar activiteiten die geschikt zijn voor kinderen. Deze groep kan bestaan uit zowel binnenlandse als internationale toeristen.

Kenmerken van de doelgroepen
Waardeert quality-time met familie, heeft interesse in de ontwikkeling en het plezier van hun kinderen. Ze zijn actief op zoek naar informatie over gezinsvriendelijke activiteiten, vooral via online platforms en sociale media. Gevoelig voor aanbevelingen en recensies van andere ouders.

De uitdaging die deze doelgroepen hebben is dat ze op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor uitjes in de regio. Ze willen geïnspireerd raken door wat er allemaal te doen is en waar ze zelf niet aan hadden gedacht. Ze verwachten dat jij als online platform verschillende opties biedt en hierbij direct aangeeft wat de mogelijkheden zijn en voor welke leeftijd ieder uitje geschikt is. Daarnaast willen ze meteen weten wanneer een uitje open of beschikbaar is zodat ze dit met hun eigen agenda kunnen afstemmen en plannen.

 

Wat is een Marketing Persona?

Een marketing persona is een gedetailleerd profiel van een denkbeeldige klant die de kenmerken van je ideale doelgroep vertegenwoordigt. Het gaat verder dan demografische gegevens en omvat psychografische en gedragsgegevens. Persona’s helpen je om je marketingactiviteiten te personaliseren en te richten op specifieke behoeften.

 

Creëer jouw Marketing Persona’s

Pak nu de antwoorden die hebt opgeschreven bij jouw doelgroep erbij en probeer nu o.b.v. deze gegevens een fictief persoon te ontwikkelen. Doe dit door jouw antwoorden te geven in de volgende stappen.

Creëer een fictief profiel
Bedenk een naam, leeftijd, beroep, etc. voor je persona. Voeg realistische details toe om het personage levensecht te maken. Geef jouw profiel ook een type-naam. Hierdoor wordt het makkelijk om de persona meteen in gedachte te krijgen.

Voeg behoeften en doelen toe
Wat wil deze persona bereiken? En hoe kan jouw product of dienst hierbij helpen? De persona’s wil van punt A naar punt B. In welke vorm draagt jouw product of dienst bij om die transitie te kunnen maken?

Overweeg de uitdagingen en pijnpunten
Plaats jezelf in hun schoenen en vraag jezelf af waar deze persona tegenaan loopt? Hoe kan jouw aanbod een oplossing bieden?

Hoe bereik en overtuig je deze persona?
Via welke kanalen kun je ze bereiken? Zitten ze meer op socialmedia, luisteren ze de hele dag naar de radio of hebben ze een abonnement op het FD?

Welke marketingboodschappen zullen resoneren bij jouw doelgroepen? Zijn het koopjesjagers die gevoelig zijn voor kortingen of FOMO? Zijn het mensen die exclusiviteit willen? Of weet je hen te raken wanneer je belooft dat ze van A tot Z worden ontzorgd?

 

Voorbeelden van Marketing Persona’s

1. Persona: ‘Avontuurlijke familie-fan’

 • Naam: Linda de Vries
 • Leeftijd: 38 jaar
 • Beroep: Parttime marketingmanager
 • Woonplaats: Utrecht
 • Familie: Getrouwd, twee kinderen (6 en 9 jaar oud)
 • Interesses: Familie-uitjes, outdoor activiteiten, fotografie
 • Gedrag: Zoekt vooral in het weekend naar nieuwe en opwindende activiteiten voor het hele gezin. Geeft de voorkeur aan educatieve en natuurgerichte uitjes. Actief op sociale media, deelt vaak foto’s van familie-uitstapjes.

2. Persona: ‘Educatieve enthousiasteling’

 • Naam: Jasper Meijer
 • Leeftijd: 34 jaar
 • Beroep: Basisschoolleraar
 • Woonplaats: Amersfoort
 • Familie: Single, geen kinderen
 • Interesses: Onderwijs, kinderontwikkeling, geschiedenis en wetenschap
 • Gedrag: Op zoek naar educatieve uitjes voor zijn klas. Waardeert activiteiten die zowel leerzaam als vermakelijk zijn. Maakt vaak gebruik van online bronnen voor het plannen van schoolreisjes.

3. Persona: ‘Weekend ouder’

 • Naam: Fatima Bazouri
 • Leeftijd: 42 jaar
 • Beroep: Zelfstandig ondernemer
 • Woonplaats: Zeist
 • Familie: Gescheiden, één kind (11 jaar oud)
 • Interesses: Kunst en cultuur, koken, quality time met haar kind
 • Gedrag: Besteedt de weekends die ze met haar kind heeft aan speciale en gedenkwaardige activiteiten. Zoekt naar unieke en culturele ervaringen die ze samen kunnen beleven.

4. Persona: ‘Actieve grootouder’

 • Naam: Henk Janssen
 • Leeftijd: 65 jaar
 • Beroep: Gepensioneerd
 • Woonplaats: Nieuwegein
 • Familie: Weduwnaar, drie kleinkinderen (4, 7 en 10 jaar oud)
 • Interesses: Tuinieren, lokale geschiedenis, zijn kleinkinderen
 • Gedrag: Brengt graag tijd door met zijn kleinkinderen en zoekt activiteiten die geschikt zijn voor verschillende leeftijden. Heeft een voorkeur voor lokale, makkelijk bereikbare uitjes.

 

Communicatiestrategieën

A.d.h.v. de voorbeelden die we hebben gemaakt zouden we nu kunnen zeggen dat het platform het gebruik van socialmedia en online marketing moet inzetten om de doelgroep te bereiken.

Een andere optie is samenwerkingen aangaan met lokale scholen, kinderopvangcentra en toeristenorganisaties.

Voor beide opties is de focus op visuele content zoals foto’s en video’s van de uitjes belangrijk. Dit gecombineerd met het verstrekken van gedetailleerde en praktische informatie over activiteiten, zoals locatie, kosten, toegankelijkheid, en leeftijdsappropriatie, evenals persoonlijke ervaringen en recensies.

 

Aan de slag

Zo zie je dat je verschillende doelgroepen kunt hebben. En binnen deze doelgroepen weer verschillende marketing persona’s kunt hebben. Wanneer je dit helder hebt, helpt dit bij het afstemmen van de marketingstrategieën op de specifieke behoeften en voorkeuren van deze persona’s. Zo kan het platform gerichter communiceren en relevante activiteiten aanbieden die aansluiten bij de interesses en levensstijl van de gebruikers.

Ik hoop dat je met deze voorbeelden aan de slag gaat met het invullen van het template. En daarmee straks veel gerichter en effectiever reclame kunt maken.

In het volgende deel van deze serie over Jouw Marketingplan, gaan we dieper in op Budgettering & Allocatie.

Tot de volgende week!

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.