Slechte dag op het werk? Zo zet ik hem om in een positieve!

 

Alhoewel het merendeel van ons ervoor gaat om er een topdag van te maken, soms zit het er voor je gevoel gewoon niet in. Een slechte nacht, dikke file, slecht nieuws bericht, een klacht van een klant of alles gaat gewoon niet zoals het moet. Dan weet je om 9.30 uur al: dit wordt een lange dag… 

 

Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Althans, voorheen wel. Het stemmetje in mijn hoofd zei me dat het niks ging worden die dag. Dat ik de dag maar moest uitzingen: morgen weer een nieuwe dag. Ik zocht naar afleiding om mijn gedachten te veranderen. Of kon naar mijn scherm blijven staren zonder dat er maar iets uit mijn handen kwam. En vervolgens nam ik dat negatieve gevoel mee naar huis tot ik naar bed ging.

Tot ik erachter kwam dat een slecht moment niet meteen hoeft te betekenen dat de hele dag slecht wordt. Positief denken is namelijk een keuze. Gedachten overkomen je niet, je creëert ze. En hoe langer je ergens over blijft piekeren, des te groter je het voor jezelf maakt. Je hebt in mijn ogen dan ook twee keuzes, die allesbepalend zijn voor het verloop van de rest van de dag.

Je laat je humeur je dag bepalen
Je laat de negatieve gedachten de overhand nemen. Niet alleen heb je hier zelf last van, het kan ook een negatieve invloed hebben op jouw directe omgeving.

Je laat het los
Helpt het je niet verder, hoeveel zin heeft het dan om je energie eraan te verspillen? Makkelijk? Niet altijd. Maar ik heb wel gemerkt dat ik er beter in ben geworden naarmate ik het meer ben gaan toepassen.

 

Externe factoren: heb ik hier invloed op?

Wanneer er iets gebeurt wat me uit mijn positieve energie haalt, stel ik mijzelf de vraag: heb ik hier invloed op? Is het antwoord ‘Nee’, dan ga ik er ook niet meer over nadenken. Want wanneer ik ergens niets aan kan doen, dan zal de uitkomst door mijn acties of piekeren ook niet veranderen. Hoe ik psychologisch met de situatie om ga heeft wél invloed op mijn gevoel.

Is het antwoord ‘Ja’, dan kijk ik naar hoe ik kan handelen om er voor te zorgen dat deze negatieve invloed kan worden omgezet. Is iets fout gegaan door mijn toedoen? Dan bedenk ik een manier om het op te lossen en acteer meteen. Met nadruk op meteen. Want uitstelgedrag zorgt er alleen maar voor dat je in het negatieve blijft hangen. Handel meteen en probeer een oplossing te vinden. Het zal dingen niet altijd recht kunnen zetten, maar door er aan te doen wat binnen jouw macht ligt zorg je er wel voor dat je je er beter over voelt en het negatieve gevoel een stuk minder wordt.

 

Interne factoren: hoe pak je de rest van de dag aan?

Mensen die mij kennen weten dat ik doorgaans hoog in mijn energie zit. Toch heb ook ik soms een dag waarbij ik gewoon minder puf heb. Dit is wat ik mijzelf heb aangeleerd om er voor te zorgen dat mijn dag niet ‘verpest’ wordt en het toch nog een productieve dag wordt:

Ik bekijk mijn to-do list en ga op zoek naar kleine hapklare opdrachten. Grote, ingewikkelde taken laat ik even voor wat het is of verdeel ik onder in kleinere punten. Ik ga aan de slag met taken die meteen resultaat boeken. Het afvinken van deze (kleine) taken zorgt voor dopamine, het stofje dat hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Die dopamine zorgt er dus voor dat je wat blijer wordt, wat weer invloed heeft op hoe je je voelt. Deze taken kunnen concrete opdrachten zijn. Maar ook zaken die niet bovenaan mijn to-do-lijst staan en al een tijdje onder op de stapel liggen. Wil je een voorbeeld? Facturen inkloppen, de weekplanning maken, opdrachten archiveren, ideeën voor content bedenken of iets simpels als de chaos op mijn bureau(blad) ordenen.

 

‘Slecht’ is wat jij er van maakt

Het idee is eigenlijk simpel: alle kleine beetjes helpen en maken dat je uiteindelijk best nog wat gedaan krijgt op een dag. Stuit je op zaken die jij bestempelt als ‘slecht’? Ga dan op zoek naar oplossingen, mogelijkheden en kansen. Want het wordt er echt niet beter door om chagrijnig of verslagen te zijn. Lukt het jou om je gedachten om te zetten naar iets positiefs, dan zal je merken dat er ruimte is om dingen gedaan te krijgen en kansen te benutten.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.