Het is een marathon, geen sprint

 

Als je social media moet geloven, is tegenwoordig iedereen ondernemer. Je eigen tijd indelen en zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt. Ondernemen klinkt als een droom. Maar is dit beeld van het ondernemerschap wel juist? 

Baas over je eigen tijd

Een eigen bedrijf runnen kent veel voordelen, maar ook zeker mindere kanten. Waar je als werknemer aan het einde van de middag je laptop dichtklapt en de werkdag afrondt, sta je als ondernemer altijd ‘aan’. Parttime werken, geen mailtjes beantwoorden in het weekend of op vakantie gaan zonder laptop… Niet als je ondernemer bent.

IJzersterke discipline 

Ja, in feite kun je je eigen tijden bepalen. Maar om op tijd aan de slag te gaan vergt ook de nodige discipline. Heb je hier geen moeite mee? Dan heb je die discipline wel weer ergens anders voor nodig. Voor de administratie bijvoorbeeld. Bovendien geldt: Tijd is Geld. Ben je ziek en lig je plat op bed? Dan komt er geen geld binnen. Een aantal dagen vrij plannen kan ook niet zomaar. Want ‘nee’ zeggen tegen een opdracht is iets wat, vooral voor startende ondernemers, eigenlijk geen optie is.

Aan opdrachten geen gebrek 

Mensen denken vaak dat wanneer je een onderneming start, de opdrachten meteen binnenstromen. In de realiteit is dit een stuk lastiger. Tuurlijk bestaan er uitzonderingen, maar je kunt er in het algemeen vanuit gaan dat het zo’n 3 tot 5 jaar kan duren voordat je vaste opdrachtgevers hebt. Een solide basis opbouwen en het vertrouwen van opdrachtgevers neemt nou eenmaal veel tijd in beslag.

Financiële vrijheid

‘Ondernemer’ zijn impliceert dat je succesvol bent, dat je gebaande paden links laat liggen en dat je doorzettingsvermogen hebt. Mooie woorden, maar (vooral in het begin) is ondernemen vooral investeren. Jouw onderneming is geen raket die in een keer omhoog schiet. Je moet investeren in je carrière, evalueren en continu bijsturen. Als je dit goed doet, ga je in de loop der tijd geld verdienen. Maar dit kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Show up niet Show off  

Niet iedereen met een onderneming, is een ondernemer. Showen op social media heeft dan ook niets met ondernemerschap te maken. Dus laat je zeker niet gek maken door wat je online ziet en neem de tijd om aan je onderneming te werken.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.