BMB#42 Weg met clichés: verbeter je marketing met onderbouwde communicatie

In veel marketing en advertenties worden bepaalde termen zo vaak herhaald dat ze hun betekenis beginnen te verliezen. Termen als ‘innovatief’, ‘duurzaam’ en ‘uniek’ zijn zo standaard geworden dat we ons af moeten vragen hoeveel impact ze nog maken.

In dit blog kijken we waarom het gebruik van deze cliché termen tegen je kan werken en wat je kunt doen om jouw communicatie te versterken en je merk onderscheidend te maken.

 

Voorbeelden van veelgebruikte cliché termen

Om indruk te maken zie ik dat er vaak gegrepen wordt naar cliché termen om complexe productvoordelen snel en eenvoudig te communiceren. Woorden als “revolutionair”, “wereldklasse” en “waarde” worden zó vaak gebruikt dat ze weinig zeggen over het werkelijke product of de dienst. Deze termen zijn bedoeld om indruk te maken, maar het lukt steeds minder vaak om daadwerkelijk te overtuigen door een steeds sceptischer wordend publiek.

Als ik door LinkedIn scroll kom ik bijna altijd wel een post tegen van iemand die zegt je een ‘waardevolle’ PDF toe te sturen wanneer je comment plaatst onder die post. En hoe vaak zien we in een reclame wel niet dat een wasmiddel een ‘vernieuwde formule’ heeft? Ik weet niet hoe dit bij jouw voelt, maar ik word er niet meer warm of koud van…

Hieronder vind je nog een aantal termen die te pas en te onpas gebruikt worden.

 1. Innovatief
  Veel bedrijven beweren ‘innovatief’ te zijn zonder specifiek aan te geven wat ze doen dat echt vernieuwend is.
 2. Duurzaam
  Dit woord wordt vaak gebruikt om milieuvriendelijkheid te suggereren, maar het wordt zo vaak gebruikt dat het soms zijn betekenis verliest.
 3. Uniek
  Bijna elk product claimt uniek te zijn, maar in veel gevallen zijn er vergelijkbare producten op de markt.
 4. Exclusief
  Deze term wordt gebruikt om een gevoel van schaarste of prestige te creëren, ook al is het product misschien breed beschikbaar.
 5. Revolutionair
  Een krachtige term die suggereert dat een product of dienst de markt drastisch zal veranderen, hoewel dit zelden het geval is.
 6. Toonaangevend
  Bedrijven noemen zichzelf vaak ’toonaangevend’ in hun sector om autoriteit uit te stralen.
 7. Op maat gemaakt
  Impliceert personalisatie, maar wordt vaak gebruikt voor producten of diensten die slechts beperkte aanpassingsopties bieden.
 8. Wereldklasse
  Een term die wordt gebruikt om topkwaliteit te suggereren, maar zonder concrete benchmarks.
 9. Baandoorbrekend
  Vergelijkbaar met ‘revolutionair’, maar vaak gebruikt zonder bewijs van echte impact of vernieuwing.
 10. Geavanceerde technologie
  Impliceert dat het product gebruik maakt van de laatste technologische ontwikkelingen, wat niet altijd het geval is.

 

Problemen met en alternatieven voor cliché termen

Deze overgebruikte termen verliezen hun kracht en kunnen je merk in mijn ogen zelfs schaden door een gebrek aan geloofwaardigheid en specifieke inhoud. Klanten zijn tegenwoordig goed geïnformeerd en kritisch: ze prikken door loze termen heen.

Authenticiteit en transparantie staan hoog op hun lijstje en clichés voldoen hier niet aan. In plaats van te leunen op generieke beschrijvingen, kun je beter de specifieke voordelen en kenmerken van jouw product of dienst benadrukken. Gebruik concrete data en klantreviews om je claims te ondersteunen.

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen dat je product ‘geavanceerd’ is, leg uit hoe de technologie werkt en wat het doet voor je klant. En claim niet alleen duurzaam te zijn, maar laat zien hoe en waar jouw product ontwikkeld wordt. Wat er wordt gedaan aan CO2 reductie? En wat doe je nog meer om jouw footprint te verminderen?

Show, don’t tell.

Het zorgt voor een grotere geloofwaardigheid en versterkt direct jouw merk waarbij je je ook écht onderscheidt van de concurrentie.

 

Wat betekent dit voor jou?

Neem de tijd om je huidige marketingmaterialen te herzien. Vraag jezelf af of de gebruikte termen echt weergeven wat je aanbiedt en of ze resoneren met jouw doelgroep. Durf anders te zijn in je communicatie. Vraag ook feedback van je klanten om te zien hoe zij jouw boodschappen waarnemen.

Werk vervolgens voor jezelf uit op welke manier je jouw communicatie kunt verbeteren. En hoe je jouw product of dienst gedetailleerde kunt omschrijven zodat de ontvanger direct een goed en concreet beeld krijgt van wat dit voor hem betekent.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.