BMB#40 Hoe je een sterke Call-To-Action maakt die bezoekers in klanten omzet

Een call-to-action (CTA) is een belangrijk element van iedere marketinguiting. Het is het punt waarop je bezoekers vraagt om actie te ondernemen. Is dat nodig? Ja. Mensen zijn namelijk snel afgeleid en kunnen wel een duwtje in de juiste richting gebruiken.

Zeker wanneer het om converteren gaat. En online bezoekers hebben er al helemaal een handje van om te vinden wat ze eigenlijk zoeken, om vervolgens door te gaan met scrollen en te kijken wat er nog meer is, totdat ze uiteindelijk ergens anders en niet op jouw website of webshop uitkomen.

Een goede CTA zorgt er voor dat de lezer het pad op wordt gestuurd waar jij hem hebben wilt. Of het nu gaat om aanmelden voor een nieuwsbrief, een aankoop doen of een bron downloaden. In dit blog geef ik je tips voor het creëren van een sterke call-to-action die bezoekers omzet in klanten.

 

De psychologie achter een Call-To-Action

Een Call-to-Action is meer dan alleen een knop; het is een psychologische uitnodiging tot actie. CTA’s maken gebruik van basale menselijke drijfveren zoals nieuwsgierigheid, urgentie en de behoefte aan beloning. Door woorden te kiezen die een gevoel van directheid en noodzaak opwekken, zoals ‘Nu’, ‘Direct’ en ‘Beperkte tijd’, spelen we in op de angst om iets te missen, ook bekend als ‘Fear of Missing Out’ (FOMO). Dit motiveert gebruikers om sneller te handelen.

Bovendien biedt het aanbieden van een duidelijk voordeel, zoals een gratis download of een exclusieve korting, een onmiddellijke beloning voor het ondernemen van actie. Door deze technieken te combineren, creëer je een krachtige emotionele trigger die de kans op een klik aanzienlijk vergroot.

Bij Effio hebben we regelmatig acties die we alleen delen met onze nieuwsbrief-ontvangers. De beloning die we dus geven om iemand zich in te laten schrijven voor onze nieuwsbrief is dat zij voordeel ontvangen dat anderen niet krijgen. Daarnaast zijn zij als eerste op de hoogte van nieuwe collecties en limited editions.

Onze acties hebben meestal een looptijd van een week. Op de laatste dag van de actie spelen ook wij in op de ‘Beperkte tijd’ CTA.

In het voorbeeld hieronder zie je hoe de ontvanger alleen die dag nog gebruik kan maken van onze Zomertijd-actie. Als de ontvanger nog sokken met korting wilt kopen, dan kan hij dat maar beter meteen vandaag doen.

Dit mailtje zorgt bij ons altijd voor een laatste boost gedurende een actieperiode. Het idee van korting mislopen speelt hierbij een grote rol.

Wil jij die acties van Effio ook ontvangen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste aankoop.

Zie je hoe simpel het is? CTA + extra reden waarom je zou moeten inschrijven voor onze nieuwsbrief 😉

 

Voorbeeld CTA Effio

 

CTA-vormen en hoe je deze zou kunnen gebruiken

Een call-to-action kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. De 4 meest voorkomende CTA-vormen:

 1. Informatief
  Voor het downloaden van content zoals e-books en whitepapers, gebruik je een CTA zoals ‘Download nu gratis’.
 2. Transactiegericht
  Voor directe aankopen werken CTA’s als ‘Koop nu’ en ‘Voeg toe aan winkelwagen’ het best.
 3. Engagement
  Vergroot de interactie door CTA’s zoals ‘Volg ons op social media’, ‘Abonneer je op dit kanaal’ of ‘Laat een reactie achter’.
 4. Registratie
  Voor evenementen of het aanmaken van een account is een directe CTA als ‘Registreer je direct’, ‘Schrijf je nu in’ of ‘Reserveer je plek’ effectief.

 

Maar hoe maak je een sterke CTA?

Een goede CTA kan het verschil maken of je een conversie krijgt of niet. Hier zijn enkele tips voor het creëren van sterke en effectieve CTA’s die conversies stimuleren:

 1. Wees specifiek én duidelijk
  Je CTA moet duidelijk maken wat de bezoeker nu moet doen. Gebruik actieve werkwoorden zoals “Koop nu”, “Registreer hier” of “Download gratis”. Zorg ervoor dat de boodschap eenvoudig en direct is.
 2. Maak het opvallend
  De CTA-knop moet visueel opvallen op je pagina. Dit kan door een contrasterende kleur te gebruiken of een grootte die groot genoeg is om op te vallen, maar niet zo groot dat het storend is.
 3. Creëer urgentie
  Mensen zijn geneigd sneller te handelen als er een gevoel van urgentie is. Gebruik termen als “Nu”, “Beperkte tijd”, of “Aanbieding eindigt snel” om aan te geven dat snel handelen nodig is.
 4. Bied waarde
  Dit is een hele belangrijke: leg uit wat de voordelen zijn van het uitvoeren van de actie. Why should I Care?Bijvoorbeeld, als je CTA is “Schrijf je in voor de nieuwsbrief”, kun je toevoegen “en ontvang exclusieve aanbiedingen”. Dit maakt het duidelijk welke beloning je krijgt door de actie uit te voeren. Een ander voorbeeld is “Laat jouw e-mailadres achter” met de toevoeging “en download gratis ons template t.w.v. 25,-”.
 5. Minimaliseer risico
  Vooral als je iets vraagt zoals een aankoop of inschrijving, probeer de perceptie van risico te verlagen. Dit kan door zaken als “Gratis retourneren”, “Geen creditcard nodig” of “Begin gratis” toe te voegen.
 6. Test verschillende versies
  Niet elke CTA werkt hetzelfde voor elk publiek. Het kan nuttig zijn om verschillende formuleringen, ontwerpen en plaatsingen te testen om te zien welke het meest effectief is voor jouw specifieke doelgroep.
 7. Maak gebruik van de juiste plaatsing
  De plaatsing van je CTA kan ook de effectiviteit beïnvloeden. Idealiter plaats je CTA’s op plekken waar ze natuurlijk in de gebruikerservaring passen, zoals aan het einde van een informatief stuk of naast relevante productdetails. Maar wees niet bang om al eerder een CTA te plaatsen om te testen hoe dit uitpakt.

Zo zie dat er veel manieren zijn om een CTA in te zetten. Kijk naar de manier die past bij jouw doelgroep en welke waarde je hen kunt bieden. Test verschillende mogelijkheden en kijk welke invloed dit heeft op jouw conversies.

Klaar om sterke en effectieve CTAs te creëren die conversies stimuleren? Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze marketingdiensten en hoe we je kunnen helpen jouw doelen te bereiken.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.