BMB#35 Jouw marketingplan 4/4: Meten & Aanpassen

Dit is het laatste deel van de serie ‘Jouw marketingplan’. We hebben de reis van het opstellen van je plan tot het implementeren ervan doorgemaakt. Nu is het tijd om te praten over een ander belangrijk onderdeel van marketing: het meten van de effectiviteit van je acties en het maken van eventuele aanpassingen.

Het doel van marketing is niet om een vinkje in de box te zetten. Het moet bijdragen aan de groei, winstgevendheid of het bestaansrecht van jouw bedrijf. Wat je tot nu toe gedaan hebt is namelijk nog maar het begin…

 

Het belang van meten en evalueren

Meten is weten. Zonder de resultaten van je marketinginspanningen te meten, vlieg je blind. Je wilt namelijk weten of de energie en budget die je erin hebt gestoken ook wat heeft opgeleverd.

Dit zijn enkele redenen waarom meten belangrijk is:

Identificeren wat werkt
Ontdek welke marketingactiviteiten de beste resultaten opleveren. Kijk naar de prestaties van elk kanaal. Welke actie(s) heeft de meeste impressies, leads, of verkopen opgeleverd?

Feedback verzamelen
Praat met klanten en teamleden. Wat vinden zij van de marketinginspanningen? Samen zijn er bijna altijd wel verbeterpunten te vinden die je in een volgende periode door kunt voeren. Identificeer gebieden die verbetering nodig hebben en optimaliseer je strategieën.

ROI berekenen
Bereken de Return on Investment voor elke marketingactie. Dit helpt je bij het bepalen van de meest kosteneffectieve strategieën. Zorg dat je geld uitgeeft aan de meest effectieve strategieën.

Houdt er wel rekening mee dat niet iedere actie direct een ROI heeft en dit soms even kan duren voordat deze zichtbaar wordt.

 

Hoe monitor je jouw marketinginspanningen?

Stel duidelijke KPI’s (Key Performance Indicators) vast
Voordat je een marketingactie opstart schrijf je voor jezelf een concreet doel op. Denk bijvoorbeeld aan: websiteverkeer, leadgeneratie, conversiepercentages, en klantretentie.

Gebruik analytische tools
Maak gebruik van tools zoals Google Analytics, social media analytics, en e-mail marketing software om data te verzamelen. Deze data geven je het inzicht of jouw KPI’s zijn behaald of niet.

Regelmatige evaluatie
Neem de tijd om periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal) je resultaten te evalueren.

 

Aanpassingen doen: wanneer en hoe

Wanneer een actie goed werkt
Analyseer waarom deze actie goed werkt en pas deze lessen toe op andere gebieden. Overweeg ook om meer budget toe te wijzen aan succesvolle acties. Hierdoor kun je wellicht nog meer resultaat behalen.

Wanneer een actie minder goed werkt
Onderzoek de oorzaak. Is het de boodschap, het kanaal of het publiek? Test verschillende aanpassingen en meet wederom de impact.

Wees niet bang om te innoveren
Marketing evolueert voortdurend. Experimenteer met nieuwe manieren en wees niet bang om te falen. Elk resultaat is een leermoment. En soms komt de winst uit onverwachte hoek.

 

Tot slot

Je hebt nu een volledig marketingplan: van het definiëren van je doelgroep en het toewijzen van budgetten tot het meten en aanpassen van je acties. Onthoud dat marketing een dynamisch proces is dat voortdurende aandacht en aanpassing vereist.

Ik hoop dat deze serie je heeft geholpen om een goed plan op te stellen en het bijdraagt om jou de energie te geven om met marketing aan de slag te gaan.

Tot de volgende Business Met Bas!

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.