BMB#34 Jouw marketingplan 3/4: Budgettering & Allocatie

Dit is het derde deel van ‘Jouw marketingplan’. Na het definiëren van je doelgroep en marketing persona’s, gaan we nu dieper in op een ander belangrijk aspect van jouw marketingstrategie: Budgettering & Allocatie.

Het bepalen van een marketingbudget kan een lastige taak zijn en hangt af van verschillende factoren en verschilt per bedrijf. Maar ik adviseer je toch echt om bepaald marketingbudget te reserveren en per marketingkanaal te kijken hoeveel je hieraan toewijst. Hier zijn enkele stappen en overwegingen die kunnen helpen bij het vaststellen van een geschikt marketingbudget:

Doelstellingen en strategie
Begin met het duidelijk definiëren van wat je wilt bereiken met je marketinginspanningen. Dit kan variëren van merkbekendheid vergroten tot het stimuleren van specifieke producten in jouw winkel. Je strategie moet je helpen bepalen hoeveel je moet uitgeven om deze doelen te bereiken.

Analyse van voorgaande jaren
Kijk naar eerdere marketingbudgetten en de resultaten die ze hebben opgeleverd. Dit kan inzicht geven in wat werkt en wat niet en helpen bij het efficiënter toewijzen van middelen.

Omzet en winstgevendheid
Bekijk jouw huidige financiële situatie. Een algemene regel is dat start-ups en bedrijven die snel willen groeien, een groter percentage van hun omzet (soms tot 20%) aan marketing besteden, terwijl gevestigde bedrijven wellicht minder (rond de 5-10%) uitgeven.

Kosten van marketingkanalen
Verschillende marketingkanalen en -activiteiten hebben verschillende kosten. Online marketing kan bijvoorbeeld goedkoper zijn dan traditionele media zoals televisie en print. Maak een realistische schatting van de kosten per kanaal en activiteit.

ROI (Return On Investment)
Overweeg de verwachte ROI van je marketingactiviteiten. Dit vereist monitoring en analyse van de effectiviteit van je marketinginspanningen. Wanneer je een webshop hebt en per dag 15,- aan advertentiebudget besteedt, zal doorgaans meer resultaten behalen dan de concurrent die maar 2,50 per dag besteedt. Kijk dus vooral naar je eigen bedrijf en doelen. Wat wil ik behalen en wat mogen de kosten hiervoor zijn?

Concurrentieanalyse
Kijk ook naar wat je concurrenten doen. Als zij aanzienlijk meer uitgeven aan marketing, moet je wellicht je budget aanpassen om competitief te blijven.

Langetermijnvisie
Bedenk hoe je marketinginvesteringen op de lange termijn zullen bijdragen aan de groei en ontwikkeling van je bedrijf.

 

Bepalen van de marketingkanalen

Voordat je kunt budgetteren, is het belangrijk om te bepalen hoe je jouw doelgroep gaat bereiken. Vraag jezelf daarom af:

Welke kanalen zijn het meest effectief?
In de vorige edities heb je al nagedacht over waar jouw doelgroep te vinden is. Schrijf nu de kanalen op hoe je denkt hen het beste te kunnen bereiken.

Denk aan advertenties, social media, e-mailmarketing, flyers, etc.

Wat is de beste manier om je boodschap over te brengen?
Moet je focus liggen op visuele content, geschreven materiaal, of een combinatie van beide? Verplaats jezelf in hun schoenen en bedenk hoe jij aangesproken zou willen worden en wat jouw aandacht zou trekken.

 

Budgettering: Waar besteed je aan?

Nu is het tijd om je budget te overwegen. Dit kan onderverdeeld worden in drie hoofdgebieden:

Eigen tijd en inspanning
Hoeveel tijd kun en wil je zelf besteden aan marketingactiviteiten?

Inhuren van professionals
Heb je een reclamebureau, fotograaf, drukwerk of content creator nodig? Wat zijn de kosten voor het inhuren van deze experts?

Marketinguitgaven
Hoeveel wil je uitgeven aan online advertenties zoals Google, Facebook, Instagram of LinkedIn? Wat zijn de kosten voor het drukken van flyers of ander promotiemateriaal?

 

Allocatie: wie doet wat?

Het is belangrijk om een helder overzicht te hebben van wie verantwoordelijk is voor welke marketingactie. Ik raad je aan om hier ook een deadline aan toe te voegen zodat de acties ook voor een bepaalde datum opgepakt zijn. Om het overzichtelijk te maken kun je een tabel maken met de volgende informatie:

Actie
Beschrijf de specifieke actie, zoals het ontwerpen van een flyer of het opzetten van een advertentiecampagne.

Verantwoordelijke
Bepaal wie de actie gaat uitvoeren: Doe je het zelf of huur je een professional in?

Budget
Noteer het toegewezen budget voor elke actie.

Tijdspad
Stel deadlines vast voor wanneer bepaalde taken voltooid moeten zijn.

 

Voorbeeld van een allocatietabel

Actie Verantwoordelijke Budget Deadline
Ontwerp flyer Reclamebureau € 500 1 maart
SEO-teksten website Zelf/Eigen team 12 uur 15 maart
Facebook Advertentiecampagne Digital Marketing Specialist € 1.000,- 1 april

 

Start met schrijven

Zet alles voor jezelf op papier. Dit zorgt voor overzicht en draagt bij aan helderheid. Zet vervolgens de te nemen acties op papier. Wie moet je benaderen? Wat moet er worden opgepakt? En wanneer wil je zou je de eerste resultaten moeten zien?

In de volgende en laatste editie van deze serie gaan we het namelijk hebben over ‘Meten & Aanpassen’. Hoe je de resultaten van je marketinginspanningen kunt meten en verbeteren.

Succes met plannen en tot volgende week!

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.