BMB#28 Push & Pull tactieken en hoe je dit tijdens Sinterklaas terug ziet komen

Nu Sinterklaas weer in ons land is zitten zijn overal de snoep- en speelgoedadvertenties weer te zien en te horen. En terwijl je hier doorgaans niet over nadenkt, schuilt er achter de manier van adverteren vaak meer dan enkel het aanbieden van een product.

Want voor wie is de advertentie nu eigenlijk bedoeld? In dit blog ga ik dieper in op het verschil tussen Push & Pull marketingtactieken. Hoe deze reclames zowel de kinderlijke verbeelding als ouderlijke besluitvorming beïnvloeden. En hoe jij dit voor jouw bedrijf ook kunt toepassen.

 

Wat is Push Marketing?

Push marketing, ook wel outbound marketing genoemd, is als een krachtige duw in de richting van de consument. Het draait hierbij om zichtbaarheid en impact, waarbij bedrijven actief hun producten en diensten naar de consument duwen. Reclames op televisie, radio en sociale media zijn klassieke voorbeelden, waarbij de nadruk ligt op het creëren van bekendheid en het aansporen van onmiddellijke actie.

 

Wat is Pull Marketing?

Pull marketing, ook wel inbound marketing genoemd, is eerder als een subtiele lokroep. Hier draait het om het creëren van aantrekkelijke content en merkimago’s om consumenten naar het product toe te trekken. Dit gebeurt vaak door middel van blogs, social media content en zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het doel is om de consument te inspireren en te informeren, waardoor ze uit eigen interesse tot aankoop overgaan.

Wie BMB#25 Inbound vs Outbound Marketing heeft gelezen zal hier opmerken dat dit dus heel veel op elkaar lijkt. Het grote verschil zit hem in de doelgroep die je met Push of Pull Marketing wilt bereiken.

 

Sinterklaasreclames als voorbeeld

Kinderen als beïnvloeders (Pull)
Sinterklaasreclames die op kinderen zijn gericht, zijn magische belevingen vol fantasie. Kleurrijke beelden, vrolijke deuntjes en glinsterende cadeautjes worden ingezet om de verbeelding van kinderen te vangen. Het resultaat? Verlanglijstjes vol speelgoedwensen die ouders ontvangen: “Dit wil ik van Sinterklaas.”

Ouders als besluitvormers (Push)
Voor ouders zijn deze reclames een andere ervaring. Hier komt push marketing om de hoek kijken. De nadruk verschuift naar praktische overwegingen: veiligheid, educatieve waarde, budget en natuurlijk het geluk van hun kinderen. Kortingen, tijdelijke aanbiedingen en testimonials spelen een rol om ouders te overtuigen dat dit specifieke speelgoed de ultieme keuze is voor hun kind.

In dit Sinterklaasvoorbeeld worden de contrasten tussen push en pull marketing duidelijk. Terwijl pull marketing de kinderen betovert en hun verlanglijstjes vormgeeft, neemt push marketing de ouders bij de hand en gidst hen door de besluitvorming met als doel hun producten te verkopen. En beide strategieën kunnen samenwerken om de uiteindelijke aankoop te bevorderen.

De effectiviteit van push en pull marketing hangt af van verschillende factoren, waaronder de doelgroep en de aard van het product. Voor Sinterklaasreclames lijkt de gecombineerde aanpak vaak goed te werken. Er wordt een verlangen gecreëerd bij de kinderen en de ouders worden tegelijkertijd overtuigd om aan dit verlangen te voldoen.

 

Toepassing in het bedrijfsleven

Dat allemaal leuk Bas, maar ik heb te maken met volwassenen hoor ik je denken. Hoe zou je dit in het bedrijfsleven kunnen toepassen? Kijk naar wie de gebruiker van jouw product of dienst is en naar wie over de aankoop beslist.

Stel dat jouw bedrijf producten levert aan de automotive-industrie. En jullie producten worden gebruikt door de monteurs in een autogarage. Wie is dan jouw doelgroep? Is dit de inkoper, die beslist welk product er wordt gekocht? Of zijn het de monteurs die daadwerkelijk met het product moeten werken?

Je kunt er dus voor kiezen om jouw marketing te richten op de inkoper en die proberen te overtuigen om jouw product in te kopen (Push). Of je kunt ervoor zorgen dat de monteurs jouw producten zien, waarna zij bij diezelfde inkoper gaan vragen of jouw product een keer ingekocht kan worden (Pull).

 

Nu jij

Dus nu velen zich onderdompelen in de feestvreugde van Sinterklaasreclames, daag ik je uit om jouw eigen ervaringen met marketingstrategieën te overdenken. Welke reclames hebben jouw aandacht getrokken en waarom? En hoe hebben push en pull marketing jouw beslissingen als consument beïnvloed?

En belangrijker: Wie zijn jouw Push- & Pulldoelgroepen? En hoe kan jij deze technieken inzetten om meer vraag naar jouw product of dienst te bewerkstelligen?

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.