BMB#26 De kracht van herhaling: waarom jouw marketing niet zonder consistentie kan

In tegenstelling tot wat velen denken, hoef je niet altijd op zoek te zijn naar de nieuwste trends en innovatieve ideeën op het gebied van marketing. Hoewel er zeker waarde ligt in creativiteit en vernieuwing, is er iets te zeggen voor een andere aanpak: consistentie in marketing.

Stel je voor dat je jouw bedrijf vergelijkt met een tv-commercial. Je mag niet verwachten dat wanneer jouw bedrijf slechts één keer op tv is verschenen, dit de gewenste resultaten oplevert.

Waarom? Omdat marketing draait om herhaling en voortdurende aanwezigheid in het hoofd van je doelgroep. Dit is waarom consistentie in marketing zo belangrijk is. Ze moeten je meerdere malen hebben gezien voordat ze je onthouden. Laat staan voordat je een voorkeurspositie in hun gedachten verwerft.

 

Waarom consistente marketing belangrijk is

 1. Herkenbaarheid
  Denk aan grote merken zoals Coca-Cola, McDonald’s en Nike. Ze hebben allemaal één ding gemeen: hun merken zijn overal en altijd herkenbaar aan hun uitstraling, kleurgebruik, tone-of-voice of manier van communiceren. Consistente branding en marketing dragen bij aan merkherkenbaarheid. Het stelt mensen in staat om jouw bedrijf te herkennen tussen alle andere reclame-uitingen.
 2. Opbouwen van vertrouwen
  Door consistent te zijn in jouw boodschappen (steeds verrassend, altijd voordelig) en aanwezigheid (welk merk claimt al jaren de Kerstman met hun rode truck vol verlichting?), bouw je vertrouwen op bij je doelgroep. Wanneer mensen regelmatig met je merk worden geconfronteerd, worden ze vertrouwd met wat je te bieden hebt en zijn ze eerder geneigd zaken met je te doen.
 3. Blijf Top-of-Mind
  Het is een drukke wereld daarbuiten en de aandacht van mensen is kort en schaars. Door consistent te blijven in je marketinginspanningen, zorg je ervoor dat je bedrijf ’top-of-mind’ blijft bij potentiële klanten. Door ervoor te zorgen dat je regelmatig in beeld bent, zullen ze je niet vergeten als ze klaar zijn om te kopen. En wanneer ze jou niet zien, zien ze een ander.

 

Tips voor het implementeren van consistente marketing

 1. Contentkalender
  Een contentkalender is als een routekaart voor je marketinginspanningen. Het stelt je in staat om vooruit te plannen welke soorten content je wanneer zult publiceren. Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een e-commerce winkel hebt en je je voorbereidt op een grote verkoop voor Black Friday en de daaropvolgende feestdagen. Je contentkalender kan aangeven dat je twee weken voorafgaand aan het evenement teasers plaatst, gevolgd door dagelijkse promoties en herinneringen in de week van Black Friday. Hierdoor kun je je boodschap consistent verspreiden en je klanten op de hoogte houden van wat ze kunnen verwachten. Dit is bijvoorbeeld ook hoe ik dit bij de marketing van Effio doe. Eenmaal bewezen is het een draaiboek dat ieder jaar weer uit de kast komt om opnieuw in te zetten.
 2. Herhalen, herhalen, herhalen
  Denk aan je marketingboodschappen als een refrein in een lied. Ze moeten herhaald worden om bij je publiek te blijven hangen. Zo gaat er bijvoorbeeld geen week voorbij dat ik geen advertentie via Instagram, in een magazine, op tv of radio zie voorbijkomen van de blije mannen die in een zonnig oord The Good Life leven en veel plezier hebben. Mr Marvis inderdaad. Het gaat in de basis om korte broeken. Maar ze weten door hun herkenbare manier van commercials en advertenties bij mij meteen een link te leggen naar hun merk zonder dat hun logo of naam genoemd wordt. Dat is krachtige marketing.
 3. Merkconsistentie
  Merkconsistentie gaat verder dan alleen het plaatsen van je logo op al je marketingmateriaal. Het omvat ook de toon en stijl van je communicatie. Bijvoorbeeld, als je merk informeel en vriendelijk is, moet je ervoor zorgen dat je blogposts, sociale media-updates en e-mails dezelfde toon aanslaan. Een goed voorbeeld is het merk Innocent Drinks, dat bekend staat om zijn humoristische en speelse stijl die consistent is in al hun communicatie.
 4. Leer van de grote merken
  Grote merken zoals Apple, Starbucks en Google zijn meesters in het toepassen van consistente marketing. Kijk naar hun strategieën en hoe ze dezelfde boodschappen en visuele elementen steeds opnieuw gebruiken. Bijvoorbeeld, Apple staat bekend om zijn minimalistische design en ‘Think Different’-filosofie. Ze herhalen deze boodschap in hun productlanceringen, reclames en website, waardoor hun merkbeeld sterk en herkenbaar blijft.

Vergeet dus de cowboys die je de laatste trends en hacks willen verkopen. Werk eerst aan herkenbaarheid. Consistente marketing is niet saai of voorspelbaar; het is een bewuste strategie om je bedrijf te laten groeien en gedijen. In plaats van steeds het wiel opnieuw uit te vinden, concentreer je op het herhalen van de boodschappen die voor jou werken en blijf je je aanwezigheid in de markt handhaven.

Wil jij aan de slag met jouw marketing? Neem dan contact op via bas@baskleinveld.nl

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.