BMB#25 Inbound vs Outbound Marketing: Wat is het verschil?

Net als veel collega’s zal je weten dat marketing belangrijk is voor het bestaansrecht en groei van jouw bedrijf. Maar het jargon van marketing kan verwarrend zijn, met tal van termen en benaderingen.

In dit blog zal ik twee belangrijke benaderingen van marketing uitleggen met voorbeelden hiervan geven zodat jij weet welke je in kunt zetten voor jouw bedrijf.

 

Inbound Marketing: Klanten komen naar jou

Inbound marketing is een strategie die bedrijven gebruiken om potentiële klanten aan te trekken door waardevolle informatie en inhoud te bieden. In plaats van actief reclame te maken en mensen te ‘storen’, probeert inbound marketing mensen aan te trekken die al interesse hebben in wat het bedrijf te bieden heeft.

Dit wordt bereikt door relevante en boeiende inhoud te delen via verschillende kanalen, zoals websites, blogs, sociale media en zoekmachines. Het doel is om vertrouwen en relaties op te bouwen met potentiële klanten, zodat ze uiteindelijk voor jouw producten of diensten kiezen wanneer ze er klaar voor zijn.

De kern van Inbound Marketing

 1. Content Creatie
  Hierbij draait het om het maken en delen van waardevolle content. Dit kan (blog)posts, video’s, e-books, infographics en meer omvatten. Je deelt kennis waar jouw doelgroep naar op zoek is. Vaak is dit gratis, waardoor jouw content een grote groep mensen kan bereiken, die vervolgens aan jou denken wanneer zij iets willen kopen.
 2. SEO (Search Engine Optimization)
  Met behulp van SEO-optimalisatie zorg je ervoor dat je website makkelijk wordt gevonden door mensen die online zoeken naar informatie. Je zorgt er voor dat de content op jouw website aansluit bij het zoekgedrag van jouw doelgroep.
 3. Social Media
  Door content te delen op sociale mediaplatforms bereik je een breder publiek dat geïnteresseerd is in wat je te bieden hebt. Foto’s en video’s doen het hierbij erg goed.
 4. Relatieopbouw
  In plaats van meteen te verkopen, bouw je relaties op met je potentiële klanten door hen te helpen, vragen te beantwoorden en waarde te bieden. Mensen kopen nog steeds van mensen. En niet van bedrijven.

Voorbeelden van Inbound Marketing

Stel dat een accountantskantoor aan de slag gaat met het delen van bruikbare informatie en het tonen van hun expertise en op die manier potentiële klanten aantrekt die al interesse hebben in financiële diensten.

 1. Blog Content
  Het accountantskantoor begint een blog op hun website waar ze regelmatig nuttige artikelen publiceren over financiële planning, belastingvoorbereiding, investeringen en andere gerelateerde onderwerpen. Deze blogartikelen zijn bedoeld om antwoorden te geven op veelgestelde vragen van klanten en om nuttige tips te bieden.
 2. E-books en Gidsen
  Ze bieden gratis e-books of gidsen aan die dieper ingaan op complexere financiële onderwerpen, zoals “De Gids voor Belastingaangifte voor Zelfstandige Ondernemers”. Mensen kunnen deze e-books downloaden in ruil voor hun contactgegevens.
 3. Sociale Media
  Het accountantskantoor is actief op social media en deelt regelmatig blogartikelen en tips. Ze zoeken interactie met hun volgers door vragen te beantwoorden en relevante discussies aan te gaan.
 4. SEO-optimalisatie
  De website van het accountantskantoor is geoptimaliseerd voor zoekmachines, zodat mensen die op zoek zijn naar financiële diensten en advies hun website gemakkelijk kunnen vinden.
 5. E-mailmarketing
  Ze verzamelen e-mailadressen via hun website en blog, en sturen hun inschrijvers regelmatig nieuwsbrieven met tips en updates over financiële veranderingen en belastingwetten.

Het doel van deze inbound marketingstrategie is om mensen aan te trekken die al geïnteresseerd zijn in financiële diensten en advies. Door waarde te bieden via informatieve content en expertise te tonen, bouwt het accountantskantoor vertrouwen op bij potentiële klanten.

Wanneer deze mensen klaar zijn voor professioneel advies, is de kans groot dat ze contact opnemen met het accountantskantoor, omdat ze al vertrouwd zijn met hun kennis en expertise.

 

Outbound Marketing: Je boodschap verspreiden

Outbound marketing is een meer traditionele benadering. In plaats van te wachten tot mensen naar hen toe komen, gaan bedrijven met outbound marketing actief op zoek naar klanten. Dit is een push strategie waarbij ze hun boodschap onder de aandacht brengen bij mensen die hier niet specifiek naar op zoek zijn.

Het idee achter outbound marketing is om hun boodschap aan zoveel mogelijk mensen te laten zien, zelfs als die mensen op dat moment misschien niet specifiek geïnteresseerd zijn. Het is een meer directe benadering en hoopt dat een deel van de mensen die de boodschap zien, uiteindelijk klanten zullen worden.

De kern van Outbound Marketing

 1. Promotionele Berichten
  Outbound marketing draait om het proactief promoten van je producten of diensten. Dit kan via verschillende kanalen, zoals advertenties op televisie, radio of online. Denk daarnaast aan o.a. flyeren, wegbordreclame en Instagram advertenties.
 2. Actieve Klantbenadering
  In plaats van te wachten tot klanten naar je toe komen, ga je actief op zoek naar hen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je potentiële klanten belt of hen e-mails stuurt met aanbiedingen.

Hoe Outbound Marketing werkt

Stel je weer het accountantskantoor voor dat gespecialiseerd is in belastingadvies en financiële planning. Je wilt je diensten onder de aandacht brengen bij potentiële klanten.

 1. Direct Mail Campagne
  Je besluit een direct mail campagne te starten waarbij je gepersonaliseerde brieven stuurt naar lokale bedrijven en particulieren. In deze brieven leg je uit hoe jouw accountantskantoor hen kan helpen om belastingen te optimaliseren en financiële doelen te bereiken.
 2. Seminars en Workshops
  Je organiseert seminars en workshops over financiële planning en belastingvoorbereiding. Je promoot deze evenementen via lokale advertenties in kranten en online op sociale media.
 3. Telemarketing
  Je huurt een team van telemarketeers in om potentiële klanten op te bellen en hen uit te nodigen voor een gratis consult bij jouw accountantskantoor. Tijdens het gesprek vertel je over je expertise en hoe je hen kunt helpen met hun financiële doelen.
 4. Online Advertenties
  Je plaatst online advertenties op websites en sociale media die gericht zijn op financiële planning en belastingen. Deze advertenties leiden potentiële klanten naar je website, waar ze meer informatie kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen.

Dit zijn enkele voorbeelden van outbound marketingactiviteiten die een accountantskantoor kan gebruiken om hun diensten te promoten. Het doel is om actief potentiële klanten te benaderen en hen te informeren over hoe het accountantskantoor hen kan helpen met hun financiële behoeften.

 

Welke benadering is juist voor jou?

Nu je een basisbegrip hebt van zowel inbound als outbound marketing, is de vraag welke benadering het beste is voor jouw bedrijf. Hier zijn enkele overwegingen:

Inbound Marketing past bij je wanneer:

 • Je de tijd hebt om waardevolle content te creëren en te delen.
 • Je een relatie wilt opbouwen met je klanten op lange termijn.
 • Je wilt worden gezien als een expert in je vakgebied.
 • Je budget beperkt is en je organisch verkeer wilt genereren.

Outbound Marketing past bij je wanneer:

 • Je snel resultaten wilt zien.
 • Je bereid bent te investeren in betaalde advertenties.
 • Je een breed publiek wilt bereiken zonder te wachten op natuurlijke groei.
 • Je bereid bent om proactief potentiële klanten te benaderen.

 

Conclusie

Marketing kan ingewikkeld lijken, maar wanneer je een aantal basisprincipes zoals inbound en outbound marketing begrijpt wordt het al een stuk makkelijker om de juiste strategie voor je bedrijf te kiezen.

Het belangrijkste is om te weten wie je doelgroep is en hoe je hen het beste kunt bereiken. Het combineren van beide benaderingen kan ook een goede manier zijn om je merk te laten groeien.

Het is niet de één of de ander.

Bij Studio Campo maken we ook gebruik van beide varianten. Dit doen we enerzijds door content te creëeren en te delen. En anderzijds sturen we ons Campo Magazine op en zijn we bij diverse sportverenigingen zichtbaar d.m.v. sponsorborden en adverteren we regelmatig.

Dus, of je nu de voorkeur geeft aan het aantrekken van klanten met waardevolle content of het proactief verspreiden van je boodschap, marketing is een essentieel onderdeel van het laten groeien van je bedrijf.

Vind je het lastig om te beslissen welke strategie je in moet zetten? Lees dan BMB#4 waarin ik vertel hoe je jouw marketingstrategie kan prioriteren.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.