De voordelen van opstaan om 5.00 uur

 

‘Succesvolle mensen staan vroeg op.’ Een pakkende titel die zorgt voor veel clicks. Toegegeven, wanneer je de stukken achter dit soort titels leest komt er vaak een lijst met namen van bekende ondernemers die inderdaad lid zijn van de zogenaamde ‘5 AM Club’. Robin Sharma introduceerde deze term voor mensen die om 5 uur opstaan en daardoor meer uit hun dag halen.

 

‘Putting mind over matress’ noemt hij het. Door eerder op te staan heb je meer tijd om dingen te doen. Je kunt natuurlijk ook ‘s avonds langer doorgaan. Maar ik ken meer mensen die ‘s avonds naar Netflix zitten te kijken, dan mensen die de wekker zetten om ‘s ochtends vroeg even 2 afleveringen van de nieuwe La Casa de Papel mee te pakken. De data geven ook aan dat we ‘s avonds met z’n allen meer op social media zitten en de verleiding om even Insta te checken (lees: om de 10 minuten kijken of er al wat nieuws te zien is) dus aanzienlijk groter is dan wanneer je de wekker hebt gezet om stappen te maken.

Bron: Coosto

Helweek

De eerste keer dat ik een week lang om 5.00 uur opstond was in 2015. Ik had net het boek Helweek van Erik Bertrand Larssen gelezen. Een aantal (niet alle) basis-principes van het boek zijn:
▪ Start maandagochtend om vijf uur en stop zondagavond om tien uur.
▪ Sta elke ochtend om vijf uur op.
▪ Ga elke avond om tien uur naar bed.
▪ Wees daadkrachtig en proactief.
▪ Gebruik geen social media onder werktijd.
▪ Train minstens één keer per dag, het liefst ’s ochtends.
▪ Laat de tv uit.

Ik zat in een drukke periode met Studio Campo en dacht: laat ik dit eens proberen. Wanneer je denkt dat je uren te kort komt in een week, dan is dit wel een aanrader. De hoeveelheid aan dingen die je weggewerkt krijgt wanneer je gefocust aan de slag kunt is enorm. Met een gezin met (toen) een zoon van 4 en een dochter van 1 jaar was het even passen en meten. Maar ik heb later bij familie en vrienden regelmatig gerefereerd naar deze week.

Onze Corona-oplossing

Het gekke is, daarna heb ik hem nooit meer gedaan. Het idee om de wekker zo vroeg te zetten zonder dat je ergens op dit tijdstip hoeft te zijn blijft een raar idee. Tot het Coronavirus zijn intrede deed, de scholen dicht gingen en wij de thuisscholing moesten verzorgen. Mijn vrouw is ook zelfstandige, dus moesten we een manier vinden om toch beiden onze uren te kunnen maken. Onze oplossing werd dat we in ‘shifts’ zijn gaan werken. Ik pak de ochtend van 5.00 – 12.30 uur. En zij start dan juist tot einde dag. Tussen het lesgeven door, wanneer de opdrachten door de kinderen worden uitgevoerd, is er tijd genoeg om mails bij te werken en belletjes te plegen. Op deze manier komen we beiden aan onze 8 uur.

 

Productiviteit

Wat ik de afgelopen weken ervaar is hetzelfde als tijdens de Helweek: er is meer focus waardoor productiever ben. Ik voel me fris en energierijk wanneer ik achter mijn computer ga zitten. En in de 1,5 à 2 uur tijd dat de rest van het gezin nog ligt te slapen kan ik ‘diep’ werk doen. Werk waarbij ik mijn concentratie erbij moet houden of waarbij meer denkwerk dan normaal nodig is.

De mail laat ik in deze tijd dicht. Mails wegwerken is reactief werk. Ook mijn telefoon (lees: social media) komt niet in de buurt. Ik benut dit vroege blok om aaneengesloten te kunnen werken aan iets waarbij ik liever niet afgeleid wordt. Zoals het schrijven van dit blog of het maken van grotere offertes bijvoorbeeld. Overdag is de kans dat ik uit mijn concentratie gehaald wordt door een telefoontje, een collega die iets wil weten of een spoedopdracht die tussendoor gedaan moet worden een stuk groter. En zoals Mark Tichelaar in zijn boek Lezen, weten en nooit meer vergeten schrijft: het kost je ongeveer 20 minuten om weer terug te keren op je oorspronkelijke taak.

Door een vroeg werkblok op de dag te hebben kan ik voordat ik naar de studio ga al een item van mijn ‘vandaag-af-lijst’ halen. Voor mijn gevoel sta ik dus voordat ik naar werk ga al 1-0 voor.

 

Meer beweging

Een ander voordeel van vroeg opstaan is dat ik weer meer ben gaan bewegen. Met een vriend die bij mij om de hoek woont heb ik de afspraak om iedere donderdagochtend 5km te gaan hardlopen. We starten om 6.30 uur. Hierdoor heb ik dus én al ruim een uur kunnen werken én mijn sportmomentje gehad voordat ik naar werk ga: 2-0 voor.

Ook de rest van de week pak ik sneller tijd mee om te sporten. Wanneer ik klaar ben met wat ik wilde doen is voor mij de drempel nu lager om even op de hometrainer te zitten, push ups te doen of te rekken en strekken. Ook al is het maar 10 minuten hier, 15 minuten daar. Bij elkaar opgeteld komt er nu wekelijks een klein uur beweging meer bij dan hiervoor het geval was. En van sporten krijg je energie. Dus die energie neem ik weer mee naar mijn werk.

 

Ritme vinden

Toegegeven, vroeg opstaan is misschien niet voor iedereen weggelegd. Ik heb van nature geen problemen met vroeg opstaan. Wanneer de wekker gaat sta ik met 3 seconden naast mijn bed. Ook om 5.00 uur. Ik ben misschien meer een ochtendmens dan een ander. Maar het is ook een keuze om ‘s avonds niet op de bank te blijven hangen en tv te kijken. Dus doordat ik ‘s avonds rond 22.00 uur in bed lig kom ik aan mijn 7 uur slaap, wat voor mij voldoende is. Het is een kwestie van ritme vinden.

Wanneer ik vertel over dit vroege opstaan krijg wel eens de opmerking dat ik gek ben. Maar is dat zo? Is het niet gek dat heel veel mensen zeggen het druk te hebben, maar hier vervolgens niets aan doen? Ik merk zelf dat mijn antwoord op de vraag ‘Hoe is het?’ de afgelopen veranderd is van ‘Druk’ naar ‘Goed’. Ik voel minder druk omdat ik dagelijks meer dingen gedaan krijg. Ik ervaar meer mentale rust omdat ik niet steeds denk ‘Dit moet nog af’, omdat ik weet dat ik het de volgende ochtend oppak en het daarna geregeld is.

 

Probeer het dus gewoon eens!

Al is het maar voor een week. Niet 1 dag vroeg opstaan en dan zeggen dat het niet voor jou is. Maar vind je ritme. Zorg dat je de avond ervoor weet wat je ‘s ochtends wilt doen. Dit kan werk of sport zijn. Maar ook gewoon een x-aantal bladzijden lezen uit een boek over zelfontwikkeling. Of een online cursus die je al een tijd wil volgen maar waar je ‘geen tijd voor hebt’. Iedereen heeft dezelfde 24 uur in een dag. De één haalt er alleen meer uit dan de ander.

Sta jij ook om 5.00 uur op? Dan ben ik benieuwd wat het voor jouw doet. Heb je het juist net een week geprobeerd? Dan hoor ik graag hoe je het ervaren hebt en of je een verschil merkt met de week ervoor.

 

Update #1: video-item Zilveren Kruis

N.a.v. dit blogstuk is er contact met mij opgenomen met de vraag of ik mee wilde werken aan een video-item over mensen die vroeg opstaan. Verzekeraar Zilveren Kruis geeft haar leden via hun nieuwsbrief en op haar online magazine tips over slapen.

Bekijk de video

 

Update #2: BRN Nieuwsradio

Later heeft de redactie van BRN Werkverkenners contact opgenomen of ik mee wilde doen met een uitzending over vroeg opstaan.

Luister de aflevering

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.