In deze editie geef ik 3 stappen om er voor te zorgen dat je niet meer doelloos naar een scherm blijft staren.
Online inspiratie zoeken en vinden is tegenwoordig zo gebeurd. Dagelijks worden er uren aan video’s en ander beeldmateriaal geüpload. En het algoritme zorgt er bewust voor dat jij onbewust blijft scrollen en kijken.
Zo kan het dat het “even opzoeken” van iets dat je inspireert of motiveert er voor zorgt dat je zomaar een half uur lang naar verschillende video’s blijft kijken.
Inspirerend? Zeker.
Bereik je zo je doelen? Nope…
Het ding met inspirerende en motiverende video’s kijken is dat je hersenen dit verwarren met iets daadwerkelijk doen en zij dus dopamine afgeven. Het stofje dat er voor zorgt dat jij je gelukkig voelt. Voor je gevoel staat het kijken naar de video’s dan gelijk aan het daadwerkelijk uitvoeren van hetgeen waar je alleen wat inspiratie voor zocht.
Met het resultaat dat je geen stap verder bent gekomen, ondanks dat je jezelf al 3 weken geleden had voorgenomen om echt die eerste stappen richting jouw doel te zetten. En daar ligt het probleem. Je bent verslaafd geraakt aan inspiratie. Dit is hoeft niet erg te zijn. Het probleem zit hem wanneer je die inspiratie niet weet om te zetten in actie.
Daar zit je dan, helemaal geïnspireerd en vol met ideeën. Maar dan: je hebt wéér niets uitgevoerd. En wanneer je de volgende dag wakker wordt zijn er weer genoeg andere zaken die jouw aandacht nodig hebben. En zo blijf je uit stellen
Met het grote gevolg dat je langzaam maar zeker steeds minder drive hebt om nog aan dat doel te beginnen. Of erger nog, je ziet anderen met datzelfde doel wél stappen maken en vooruitgang boeken. Wat vervolgens weer zorgt voor een negatieve spiraal.
Tijd om dit patroon te doorbreken
Met geïnspireerd raken op zich is niets mis. Het is het alleen zo dat je voor jezelf moet vaststellen wanneer je genoeg inspiratie hebt gehad. Of vraag jezelf af of je überhaupt wel inspiratie nodig hebt. Stel je het niet gewoon uit. Of wil je het eigenlijk wel?
1. Ontvolg accounts die niets toevoegen
In de loop van tijd ben je de nodige personen en accounts gaan volgen. Dit zal toen (waarschijnlijk) wel een reden hebben gehad. Maar zijn die accounts nog steeds relevant voor je?
Doorloop alle accounts en ga bij ieder account na of deze van toegevoegde waarde is voor je. Is het leuk om naar te kijken maar heeft het geen doel? Ontvolgen. Is het iemand die je kent maar zijn/haar kinderfoto’s boeien je niet? Ontvolgen.
Schoon je Volgend-lijst op en zorg dat alles in deze lijst iets met je doet. Je hebt meer aan 90 echt waardevolle accounts dan 680 ‘vond ik ooit interessant’ accounts.
2. Wees bewust van wat je kijkt
Herken je het dat je op je telefoon zit te kijken en je opeens realiseert dat je naar iets heel anders zit te kijken dan waarvoor je in eerste instantie je telefoon erbij pakte?
Dan heeft het algoritme je te pakken gehad. Die heeft namelijk maar één doel: jou zo lang mogelijk op het platform houden. En zo kan het dat je van het ene filmpje in de andere rolt en doelloos blijft scrollen.
Wees je daarom bewust van wát je kijkt en waarom. En blijf ver weg van de voorgestelde video’s…
3. Creëer voordat je consumeert
Als je iets mee zou moeten nemen uit dit blog, dan is het dit punt.
Wekelijks gooi je uren weg aan het kijken naar onzinnige dingen. Zo’n beetje het eerste wat de meesten doen wanneer zij wakker worden is hun telefoon pakken en beginnen met scrollen en consumeren.
En dit verandert in de loop van de dag niet. Even het nieuws checken. Even op Insta kijken etc…
Stop deze drang en leer jezelf aan om eerst iets te doen voordat je gaat scrollen. Schrijf een idee op. Zet een flink aantal zinnen op papier. Pak een actiepunt van jouw to-do-list op. Het maakt niet uit. Maar DOE IETS BEWUST.
Leer jezelf deze discipline aan: ik mag pas wat consumeren wanneer ik iets gecreëerd hebt. Doe dit je zult zien dat stappen maken inspirerender en verslavender is dan eindeloos naar video’s staren.
Geïnspireerd worden verhoogd jouw kans van slagen niet. Actie ondernemen wel
• Minder onnodige afleiding.
• Meer gerichte inspiratie.
• En meer actie.
Let’s go!