3 Redenen waarom jouw goede voornemens al zijn mislukt

Ieder jaar komen in december de ‘goede voornemens’ weer aan bod. “Volgend jaar ga ik dit” en “In 2021 ga ik dat”. Maar puntje bij het paaltje zijn 80% van de goede voornemens eind januari alweer vergeten. Hoe komt dit toch? En belangrijker: hoe voorkom je dit?

Het niet volhouden van goede voornemens kan natuurlijk een legio aan oorzaken hebben. Mijn inziens zijn er drie hoofdredenen waarom het je niet lukt om jouw goede voornemens vol te houden.

1. Zo graag wilde je het ook weer niet. 

OK, je hebt dus één of meerdere goede voornemens voor jezelf verzonnen. Vol goede moed ga je 1 januari aan de slag. Waarom zou je ook eerder beginnen? Afvallen en meer bewegen, daar kun je tenslotte het beste pas na de feestdagen mee beginnen… Het feit dat je een startdatum nodig hebt om je voor te bereiden op een goed voornemen zegt dat je niet voldoende intrinsieke motivatie hebt om er écht voor te gaan.

Mijn oplossing:
Stel je bij het formuleren van een goed voornemen de vraag waarom je dit wilt doen. Waarom wil je meer bewegen? Wil je afvallen? Wil je fitter worden? Pel je vraag af zodat je tot de kern komt en vraag je dan nogmaals af of je dit echt wilt.

 

Voornemens zijn makkelijker vol te houden wanneer je weet waarom je het écht wilt doen.

 

Voorbeeld:
Voor 2020 had ik mijzelf voorgenomen om minimaal 8 boeken te lezen. Aangezien ik niet zo’n snelle lezer ben best een opgave.

Waarom wilde ik dit? Omdat ik mijn kennis wilde aanvullen / verbreden binnen mijn vakgebied en op het gebied van het runnen van een bedrijf.

Waarom wilde ik mijn kennis verbreden? Omdat ik graag wil blijven ontwikkelen en denk dat ik van anderen kan leren.

Waarom wilde ik dit? Zodat ik kan leren van fouten of goede cases van anderen die al verder zijn in het bouwen van hun bedrijf. En ik deze kennis kan meenemen bij het managen van de de mijne. Dit is wat ik er écht mee wilde bereiken. Het lezen van die 8 boeken was een middel, niet het doel.

2. Geen plan van aanpak geformuleerd voor het halen van de voornemens

Zoals Benjamin Franklin ooit zei “When you fail to plan, you plan to fail”. Een goed voornemen is stap één. Maar zonder plan om dit vol te houden is het gedoemd te mislukken. Zorg er ook voor dat wanneer je een groot doel of voornemen voor jezelf stelt, je deze in kleinere doelen opdeelt. De marathon van Rotterdam lopen is een mooi voornemen. Maar wanneer je nooit verder dan 5 km bent gekomen tijdens het hardlopen is dit best een opgave.

Mijn oplossing:
Bedenk voor jezelf welke stappen er nodig zijn om jouw doel te bereiken. Maak inzichtelijk hoe je jouw doel gaat bereiken en hak jouw doel / voornemen desnoods op in kleinere doelen. Stel concrete doelen en op een activerende manier.

“Ik ga dit jaar het hardlopen naar een hoger level brengen zodat ik in juni mee kan doen met de 10 km loop.”

Vul deze doelstelling vervolgens aan met hoe je dit gaat bereiken. Anders blijft het bij een voornemen zonder concrete actie om dit te bereiken.

Dus: “Ik ga dit jaar het hardlopen naar een hoger level brengen zodat ik in juni mee kan doen met de 10 km loop. Dit ga ik doen door minimaal twee keer per week minimaal 5 km te lopen. Per maand komt hier dan 1 km bij.”

 

Kleine stapjes naar het grotere doel zijn makkelijker te bereiken.

 

Voorbeeld:
Mijn sportieve doel in 2021 is om qua Obstacle Runs een Spartan Trifecta Weekend (5 / 10 / 21 km races) en een Iron Viking (42 km) te voltooien. Hiervoor dien ik natuurlijk in shape te zijn en een goede conditie te hebben. Dit heb ik als volgt voor mijzelf opgeschreven.

Dit ga ik halen door 3x per week intensief te sporten

  • Maandagavond: Bootcamp / Freerun
  • Donderdagochtend: Hardlopen ‘Rondje plas’ (5 km)
  • Zater-/Zondag: Hardlopen (minimaal 10 km)
  • 1x per maand een halve marathon (21 km) hardlopen

Natuurlijk kan het zijn dat door omstandigheden niet alle dagen precies zo ingevuld worden. Maar doordat ik een schema heb om mijzelf aan te houden merk ik dat het makkelijker is om het einddoel (fit en getraind genoeg zijn om die races uit te kunnen lopen) te halen.

3. Gebrek aan discipline

“Ik blijf nog even liggen hoor, het is zo koud buiten.” Of: “Vandaag kan wel, ik doe morgen wel een extra balansdag.” Herken je dit? Dit is namelijk het punt waarop het fout gaat. Het moment dat je het voor jezelf goed praat dat je ‘een keertje’ mag overslaan. En dit gebrek aan discipline zorgt er voor dat het niet bij die ene keer blijft en zodoende jouw doel verwaterd want “het heeft nu toch geen zin meer”. De positieve houding ten opzichte van jouw goede voornemen is weg. En dat is zonde, want met wat meer discipline zul je zien dat het positieve gevoel dat je krijgt bij het halen van doelen en voornemens veel lekkerder is dan een ‘cheat-day’.

Mijn oplossing:
Maak jouw goede voornemens publiek bekend. Zodra anderen weten wat jouw voornemen is zullen ze hier naar vragen. Deze ‘sociale controle’ zorgt er voor dat jij je zelf verantwoordelijk voelt om vol te houden en gedisciplineerd aan de slag te gaan met jouw voornemens.

Een ander oplossing is het delen van een goed voornemen. Zoek een buddy waarmee je samen aan de slag gaat met een goed doel. Zo kunnen jullie elkaar supporten en stimuleren om vol te houden.

 

Deel mijlpalen op socialmedia.

 

Voorbeeld:
Samen met een vriend heb ik ten doel gesteld om die Spartan Trifecta Weekend te lopen. Doordat we hetzelfde doel hebben spreken we wekelijks af om te sporten en onze conditie hoog te houden. Zo doende we iedere donderdagochtend om 6.30 uur ons ‘rondje plas’. Oók als het regent. We houden elkaar verantwoordelijk waardoor het moeilijker wordt om ‘een keertje’ over te slaan. Iedere maand een halve marathon lopen is ook niet mijn favoriete tijdsbesteding. Maar als ik dit niet doe laat ik mijn maat zitten. Dus we spreken af en zeuren niet dat we er geen zin in hebben en doen het gewoon. En in beide gevallen geldt: zodra we klaar zijn voelen we ons voldaan en zijn we blij dat we zijn gegaan.

Wat nu?

We zitten nu in de zesde week van dit jaar. Er zijn nog 46 weken te gaan. Wanneer je iets echt wilt, start er dan meteen vandaag mee. Je hoeft niet te wachten tot het nieuwe jaar weer begint. Wanneer je iets echt wilt heb je geen startdatum nodig. Je begint gewoon…

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1.  Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie.
2. Download de gratis Checklijst voor goede marketing.
3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Misschien kan ik je hier verder mee helpen:
1. Download 7 stappenplan voor jouw Mini Marketing Actie. 2. Download Checklist voor goede reclame. 3. Hulp nodig met jouw marketing? Neem contact op met Studio Campo.

Verbeter jouw marketing en groei jouw business sneller.

Sluit je aan bij collega ondernemers die om de week op zaterdag Business Met Bas ontvangen. Hierin krijg je een uitvoerbare tip op het gebied van marketing en bedrijfsgroei.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.

Over de nieuwsbrief Business Met Bas
Om de week stuur ik op zaterdagochtend
een mail met hierin een tip op het gebied van marketing, bedrijfsgroei of persoonlijke ontwikkeling. Deze tips komen uit mijn persoonlijk ervaring van het opbouwen en runnen van 2 bedrijven.

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om en zal deze nooit doorverkopen.